emmeny

Alla inlägg under maj 2013

Av Emelie - 14 maj 2013 23:23

Eller i detta fall, mustang Mary! Igår morse hade jag utsläpp och det gick som smort. Tills jag släppte ut det lilla fullblodet Nalza, som för tillfället är av största övertygelse att han nog trots allt är hingst. Så fort jag klivit ut ur hagen drog han som en avlöning för att uppvakta sin dam (som oturligt för honom går i en annan hage. Med en annan valack). Men, denna korta men högst effektfulla spurt fick hästarna i de övriga hagarna att lätta ankar. Galopp galopp. Mary fick mitt i allt någon sorts uppenbarelse över sin faders härkomst för hon visade minsann hur Quartern fick sitt namn. Hon drog på som om hon inte var gjord för annat än att galoppera på prärien. Efter ett par varv tyckte dock jag inte att det var ett dugg imponerande så jag viftade frenetiskt med en tuss hö. Efter ytterligare några varv kom även hon på att hö var bättre för hälsan och kom till grinden. Efter att jag sprungit med hötussar till alla andra kunde jag sedan återgå till att ta ut de kusar som fortfarande var inne.

Dagen flöt på. Åkte med sis på blom(kruke)turné till stan och kom hem med två krukor. Hon köpte olivträd. Utan krukor. Hemma igen var det dags för en ridtur. Jag och Rebecca hade spikat uteritt med galopp. Nu hittade jag dock en liten fröken med svullna ben i boxen, aj aj. Så vi klädde på och tog en skrittur istället. Hon var inte öm och kunde gå så vi knatade upp längs skogsvägen och möttes av en parkerad bil med skylten "jakt pågår". Vad fasiken? Jakt? Nu?! Vi vek av för att inspektera vallen och skrittade tillbaka längs den istället. Mycket fint. Bara att hoppas att sommaren blir torrare än förra så det går att utnyttja den klippta vägen. Tillbaka i stallet fick Mary lindade ben innan det gjordes kväller. Tokfia.

Av Emelie - 12 maj 2013 22:28

Jag är lite trött på den här sidan och är därför anledningen till att jag bloggar så sällan. Synd för jag tycker det är rätt roligt att titta tillbaka på mina gamla inlägg. Orkar jag byta plattform igen? Ja, kanske. 

 

Nu är våren här. POFF sa det och så slog allt grönt ut, alla ytor färgas gula av pollen och hästarna vädrar gräs. Mary har slutat att städa sin box, numer ligger det hösmulor kvar vilket var helt otänkbart för bara några dagar sedan. Således har hennes bussiga matte valt att dra ner på höet. 

 

I förrgår bytte jag och Rebecca häst med varann. Jag gled omkring på Kashi (nåväl) och hon fick slita på Memsan. Eller ja, gled gjorde jag väl inte. Jag jobbade på rätt hårt, så hårt att mina trosor förflyttades och jag fick skavsår kring svanskotan. Oskönt är det, jag lovar. Mary fick jobba hårdare, fast det var mest egenvalt. En ny människa gör henne lite skeptisk, en ny människa med krav gör henne upprörd och en ny människa med krav som dessutom inte bryr sig om hennes humör resluterar i en smärre kris. Till sist så kom hon på att det var nog bäst att göra som det var tänkt, det blir ju lite jobbigare att tölta på stället än att trava i ett behagligt tempo. 

 

Igår tänkte jag mig ett lugnt pass, hon hade säkert lite träningsvärk och jag hade skavsår. Vad gör man då? JO, man klär på sig en hjälm och klär på hästen ett träns. Sedan rider man barbacka, i jeans. Hon var superfin, och eftersom jag inte var kapabel till en långkörare och hon var på bästa humör så var det ett kort pass. En trip runt gården, lite jogg och förflyttningar i paddocken, sedan fick vi vara klara. 

 

Efter det passet svirade jag om och åkte till Sura, grillpartaj hos mor och far. Bror med fru var där och så lillasyster. Mycket mycket god mat. Jag åt så jag sprack ungefär, kan till viss del bero på att min kost de senaste dagarna vart något, så att säga, bristfällig. Men ja, jag fick lida lite för det. 

 

Imorse vaknade jag alldeles lagom. I lagom tid, lagom utvilad. Åt frulle, och tittade ut genom fönstret. När syster var här och hjälpte till att ordna uteplatsen började hon kratta lite mossa på baksidan. Den lade hon i en hög som jag skulle köra bort, nu har jag inte riktigt hunnit det. Så vad fick jag då se när jag tittade ut? Jo, hönsparty. I den föredetta högen. Mossa går skitbra att sprätta. Så jag klädde på mig och gick ut och krattade mossa. Det höll i sig hela eftermiddagen, med paus för stall vid några tillfällen. Jag gjorde stallet tidigt men hade missat den lilla detaljen att det var jag som hade intaget så jag fick komma tillbaka. Nu börjar det arta sig med baksidan iaf. Hittade två rosbuskar under mossan, hoppas de tar sig.

 

Imorgon har jag utsläpp igen, och sedan hoppas jag att den utlovade solen lyser hela dagen. På mosshögen. Ja, jag lämnade visst en ny åt hönsen. 

Av Emelie - 7 maj 2013 23:19

Jag skrev ett långt poetiskt inlägg om hur jag slitit med min uteplats. Så stänger den här skitappen ner.

Av Emelie - 4 maj 2013 00:42

Fredagsmorgon innebär morgonpass i stallet. Det är en härlig känsla att öppna dörren och mötas av (för stunden) 12 hästars blinkande ögon. Vissa ligger och lurar efter maten och andra står givakt och väntar på att få komma ut. Ut kommer de i samma ordning varje gång jag har uttag (och denna vecka har det ju blivit tre) och jag tror att de andra gör ungefär lika. Leffe är alltid bland de första, han är som en trött tonåring och släpar benen efter sig. Mary spatserar ut med raska steg, ingen tid att förlora (ju fortare ut, ju fortare får man lunch verkar hon tro). Blondinerna Cindy och Angel kan man ta lite när som, de bara är. Morran påminner såfort dörren öppnas så att hon inte glöms bort.

Därefter brukar jag ta de två i det andra stallet. Ungtuppen först och Maya sedan. När de är på plats kan även Nalza få komma ut. Sedan superpuffan Kashi som har bråttom bråttom ut för att rulla sig. Och därefter hennes granne Myrra, prinsessan kallad. Och så lilla NV, om han nu är vaken. Denne lille man kan minsann få för sig att ta en lur mitt i utsläppet. Och sist får Arkitekt komma ut i sin sjukhage.

När alla är its brukar jag sätta mig med min kaffekopp och njuta en stund innan jag sopar och fixar mitt. Vid elva får de sedan sin lunch, men då har Mary väntat vid grinden en bra stund.

Av Emelie - 2 maj 2013 23:05

Imorse tog jag mig en redig sovmorgon! Vet inte ens vad klockan var när jag behagade stiga upp, bara att det var en bra bit in på förmiddagen. Jag hade tänkt mig att göra stallet och sedan ta mig en sväng om med Mary. Men lagom tills jag masat mig upp och gått på toa fick jag sms av Michaela som undrade om jag ville med henne och Oscar till stan. Ja men självklart!

Jag klädde på mig fort som attan och sprang ut och packade Marys lunchpåse. Sedan blev jag upplockad. Vi åkte till Blomsterlandet och sedan in en snabbis på hööks innan det blev lunch på Ikea. En lagom tur. Hon lämnade av mig igen och jag tog en middagslur, hur trött kan man vara? Den blev dock väldigt kort eftersom jag hade en del att göra i stallet innan intaget. Mary och Leffe fick vara ute lite längre medan jag fixade åt de andra stjärnorna.

När allt var klart och superbläsarna var inne gick jag in och lagade mat och umgicks med maken en stund. När maten var uppäten gick jag ut för att motionera lilla damen. Det fick bli longering för att jobba lite på galoppfattningar och hon var fantastiskt fin på slutet. Då bröt jag och så jobbade vi lite skritt barbacka.

Kvällen har spenderats med plugg och nu ligger jag i sängen med en snarkande katt på magen. Fredag imorrn vilket betyder utsläpp :-)


Ett stort grattis till Rebecca och kashi som även idag tog en andra plats!

Av Emelie - 1 maj 2013 23:22

I söndags var det dags för vår debut på dressyrbanan. Det var många faktorer som skulle klaffa; lastning och körningen dit, framridning på ett nytt ställe bland andra hästar, komma ihåg programmet, vänstergaloppens vara eller icke vara... Jag var ute i stallet strax efter åtta på morgonen och runt nio kom Michaela. Mary var så snygg med knoppad man och hennes gudomligt blanka päls. Den är ju blank jämt, ingen mening att nöta med ryktborsten där inte till vardags.

Lastningen gick bra, att åka gick skitbra. På framridningen var hon lite laddad så den blev lätt med mycket övergångar och halter. När vi sedan kom in på banan blev hon lämnad ensam, en oturlig miss. Det kallades in en häst men hon tappade lite fokus på mig där.

Första halvan är jag väldigt nöjd med. Hon drog lite mot utgången men lyssnade och var framåt. Vänstergaloppen satt! Efter den blev jag så lycklig så då tappade jag fokus. Och högergaloppen blev inte alls lika bra.

För att vara första gången iväg så är jag oerhört nöjd och framtiden ser ljus ut. 57% slutade vi på, trots missarna i slutet. Nu ska vi trimma vidare.

Av Emelie - 1 maj 2013 23:10

Jag måste bli bättre på att uppdatera, inte minst för min egen skull. Förra veckan rusade förbi. Mary och jag hann träna för Rebecca, ta en barackatur, och dessutom göra debut på tävlingsbanan! Det får dock komma i ett eget inlägg.

Varje dag har det vart blåsigt och halvdant. Även om solen vart framme har blåsten ställt till det. I skolan är det just nu grupparbete, och vi tuffar på med det. Förra veckan var vi på naturskolan och hade utematematik en sväng. Det var rätt kul och gav lite inspiration.

Igår var det Valborg. Dagen inleddes med att jag lämnade in min bil på glasmästeriet för att få en ny sidospegel. Sedan tog jag ut alla hästar och pysslade lite i stallet. Under eftermiddagen ägnade jag mig åt lite trädgårdspyssel, samlade ihop alla grenar och ris som låg på baksidan. Hyresvärden sågade ner lite döda träd och vips så hade vi att elda till kvällen. När jag fått min bil tillbaka åkte jag och hämtade sis för att åka till kyrkogården med en blomma. Gravstenen hade nu kommit på plats. Därefter åkte vi hem till mig och satt vid brasan och grillade korv med grannarna.

Idag tog jag sovmorgon, det var på tiden! Fixade i stallet, duschade och hämtade upp Michaela där på eftermiddagen för att åka och titta på tävling i sura. Rebecca och kashi skulle tävla och de gjorde en kanonfint och slutade tvåa! Väl värda:-)

På kvällningen har jag och Mary jobbat på lite i paddocken. Planen var skänkelvikning men vi var inte helt ense idag. Däremot lyckades vi med bedriften att göra ett galoppombyte. Bra där!

Ovido - Quiz & Flashcards